Bolond farsang volt városunk utcáin

Immáron harmadik éve, hogy a Művelődési Ház felelevenítette az egykor nagy hagyománynak örvendett farsangi felvonulást.

A Mágocson élő farsangi szokást a betelepített svábok még az őshazából hozták magukkal. Mágocson ez a szokás még a két világháború között is élt. A farsang a környező településeken is ismertté vált. A városban ma öregek, fiatalok, kicsik, nagyok együtt vesznek részt a rendezvénye modernebb változatán, így ápolva a hagyományt. A farsang utolsó szombatja volt a bolondok napja. Ezen a napon igyekezett mindenki minél jobban elmaszíkrozni magát. Jellemző volt, hogy a férfiak nőnek öltöztek, a nők pedig férfiaknak. Jegyespár nélkül felvonulás sincs, természetesen ők is furcsán néznek ki. Idén Hollenbach Brigitta és Borbandi Miklós alkották a párt. A vidám farsangi menet jó hangulatát fokozta a The Quila zenekar.

Több feldíszített lovaskocsi kísérte a menetet. Az egyik kocsi kereket húzott maga után, rajta Jancsival és Juliskával. A két baba az egész évi jólétet és áldást szimbolizálja. Ezen a napon tilos volt a sértődés ha egy farsangi bolond színes festéket kent az arcunkra, vagy a söprűvel odacsapott, esetleg megszórt minket liszttel.

A bolondok tyúkokat, tojásokat loptak és néha friss kolbászt is a füstölőből. Bementek az udvarokba és a pajtákba is.

Azok a lakók, akik nem vettek részt a felvonuláson, lelkesen néztek ki az utcára, szívesen kapcsolódtak be a maszkások táncába.

A menet végén a farsangozók elégették a szalmabábut, így szimbolizálva a tél elűzését. A napot bál zárta, ahol a farsangi pár eljárta a menyecske táncot.