Félidőben a „LEGYEN AZ ESÉLY EGYENLŐ – ESÉLYTEREMTÉS A SÁSDI KISTÉRSÉGBEN” című kistérségi projekt

Egy három évig tartó programsorozat szakmai konferenciáját tartották 2012. november 15–én Sásdon, „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi Kistérségban” címmel. A program 2011. január 1-jén indult, s most a program félidején túl ideje volt számot vetni, hol tartanak, melyek az elért sikerek, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük.

A konferencia nyitásaként a mekényesi Kölyökkuckó napközi tanulóinak játékos jelenetét láthatták, illetve sváb táncot mutattak be a gyermekek.

Székely Szilárd, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke a program célkitűzéséről beszélt: különösen fontosnak és meghatározónak ítélte, hogy a kistérség – elsősorban hátrányos helyzetű gyermekei és családjai – a jelenleginél több figyelmet kapjanak, javuljon az őket érintő szolgáltatások minősége, elérhetősége.

A Mindszentgodisai Általános Iskola igazgatója bemutatta, hogyan illeszkedett az iskola célkitűzéseihez a Gyerekesély Program által finanszírozott patrónus tanár, a gyógypedagógus munkája, a pedagógusok képzési lehetőségei a gyermekek szabadidős tevékenységei. A Baranyajenőn létrehozott Napraforgó Napközi és a Mekényesi napközi elért sikereiről is hallhattak, ugyanúgy mint a Gödrei Általános Iskolában folyó nyári napköziről és a Szülő–tesó klubról is. A kisvaszari óvoda vezetője a náluk is működő Szülői klub eseményeiről tartott bemutatást. Ezen a településen létrehozott új építésű közösségi ház mindennapjairól a ház vezetője számolt be. A program foglalkoztatási részeként jött létre Bikalon egy szociális szövetkezet, s az ott folyó munkát a foglalkoztatási koordinátor mutatta be.

A szakmai vezető röviden értékelte az eddig elért eredményeket, s a nehézségek közé sorolta többek között a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot. A szakmai konferencia befejezéseként Szomor Éva a korai képességgondozás fontosságáról beszélt, L. Ritók Nóra pedig saját tapasztalatait osztotta meg a művészeti nevelés és a szegénység kezelése terén.