Egészségügyi

A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatai közé sorolja az egészségügyi alapellátás biztosítását. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi, a fogászati alapellátásról, az ezekhez kapcsolódó ügyeleti ellátásról, a védőnői és az iskola-egészségügyi szolgálatról.

Mágocs Város Önkormányzata a háziorvosi alapellátást 2 területi ellátási kötelezettséggel -1993. óta vállalkozóként működő háziorvosok által biztosítja. A Mágocson működő két háziorvosi körzet ellátási területéhez tartozik Alsómocsolád, Nagyhajmás és Mekényes teljes lakossága is.

A beteg gyermeke ellátása is helyben megoldott, hiszen házi gyermekorvosi ellátás is igénybe vehető a településen. Ebben az esetben azonban a vonzáskörzet már sokkal nagyobb, hiszen Nagyhajmás, Mekényes és Alsómocsolád mellett Tófű, Szárász, Hegyhátmaróc és Egyházaskozár is a mágocsi gyermekorvosi körzethez tartozik.

A településen védőnői szolgálat is található, amelynek ellátási körzete Nagyhajmás, Mekényes, és Alsómocsolád településekre is kiterjed.

Központi ügyelet és kórházi ellátás a közeli Dombóváron érhető el.

A kötelező egészségügyi alapellátás mellett az önkormányzat önként vállalta az általános laboratóriumi diagnosztika szolgáltatás ellátását is.

A településen fizikoterápiás szakellátás is igénybe vehető.

Mágocson számos további egészségügyi szakellátás is elérhető. Ezek közül meg kell említeni, az egyik legfontosabbat, a fogászati szakellátást, amelyet Mágocs, Alsómocsolád, Nagyhajmás, Mekényes, Bikal, Egyházaskozár, Hegyhátmaróc, Tófű és Szárász települések lakosai vehetnek igénybe.

A fenti szakorvosi ellátás mellett urológus szakorvos is rendel a településen.

Az ízületi problémákkal küszködő betegek reumatológus szakorvos segítségét is igénybe vehetik.

A helyi és környékbeli vállalkozások számára pedig igen hasznos, hogy a településen két üzemorvos is praktizál.

Skip to content