Felhívás szociális tűzifa iránti kérelemek benyújtására

Letölthető felhívás – pdf    Letölthető kérelem – pdf      Letölthető kérelem – szerkeszthető (docx)

fa

 

TÁJÉKOZTATÓ

szociális tűzifa igényléséről

 

Mágocs Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a belügyminiszter pályázati felhívására települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás igényélése céljából. A Belügyminiszter támogató döntést hozott, így Mágocs Város Önkormányzata

220 erdei m3 keménylombos szociális tűzifa vásárlására kapott támogatást, amelyről 2022. szeptember 23-án értesült.

Az egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 12/2021. (X.20.) önkormányzati rendelet 41.§- a tartalmazza a szociális tűzifa igénylésére vonatkozó helyi szabályokat:

 

            Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális célú tüzelőanyagot (tűzifát) biztosít rászoruló személyeknek.

Azonban a belügyminisztérium által kiírt pályázat és a helyi rendeletben foglaltak szerint a kérelmeket úgy kell elbírálni, hogy előnyt élvez az a kérelmező, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) az Szt. szerint aktív korúak ellátására jogosult,

b) az Szt. szerint időskorúak járadékára jogosult,

c) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő élvez előnyt) jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

 

            A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

            Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata családgondozójának javaslata alapján szociális célú tüzelőanyag (tűzifa) juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

 

            Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül attól, hogy az elbírálásnál előnyt jelentő ellátásra jogosult–

a) az a személy, aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy

b) az a személy, aki olyan ingatlan vonatkozásában nyújt be kérelmet, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

 

A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 9. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmek benyújtásáról szóló hirdetményt a pályázat támogatásáról szóló döntés Önkormányzattal való közlését követő legkésőbb 15. napon kell közzétenni a helyben szokásos módon. A szociális tüzelőanyag támogatás iránti kérelmek benyújtására 30 napos határidőt kell biztosítani. A hirdetmény közzétételéről a polgármester köteles gondoskodni. A kérelmeket a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

 

 

A kérelem benyújtásának feltétele nincs, a kérelmet bárki benyújthatja, aki tűzifával fűthető ingatlanban él.

 

A kérelmeket

2022. október 6. napjától

 2022. november 4. napjáig

 

lehet benyújtani a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalban.

 

A kérelem elbírálását segíti, ha a jövedelemről szóló nyilatkozatot („zöld vonalas” nyugdíj igazolás), illetve az aktív korúak ellátására, időskorúak ellátására való jogosultságról szóló határozat másolatát csatolják, vagy az iratot a kérelem benyújtásakor bemutatják. 

 

A határidő elmulasztása jogvesztő.

 

           

A kérelmeket legkésőbb a benyújtásra nyitva álló határidő utolsó napját követő 30 napon belül – azaz 2022. december 4.  napjáig- a Humán Bizottság bírálja el.

 

            A szociális célú tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tüzelőanyag házhoz-szállításáról legkésőbb 2023. február 15. napjáig az önkormányzat a Mágocs Városgazdálkodási Kft. közreműködésével, térítésmentesen gondoskodik.

 

A kérelem nyomtatvány a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán és a www. magocs.hu honlapon elérhető.

További tájékoztatást nyújt: Stadlerné Dósa Anita ügyintéző (72/451-110 /18 mellék; szoc@magocs.hu).

Mágocs, 2022. október 3.

Bogyayné Gál Tünde

polgármester

 

Skip to content