Intézmények

Mágocs Város Önkormányzata a kötelező oktatási–, és nevelési feladatokat intézményfenntartó társulás formájában látja el.

Az egészségügyi ellátás az a terület, ahol Mágocs térségi központi szerepköre a leginkább megnyilvánul. A város és környékének lakói számára az egészségügyi alapellátáson kívül számos szakellátás is elérhető. A kötelező egészségügyi alapellátás mellett az önkormányzat önként vállalta az általános laboratóriumi diagnosztika szolgáltatás ellátását is. Az intézmény ellátási körzete jelentős: Mágocs, Alsómocsolád, Nagyhajmás, Mekényes, Egyházaskozár, Tófű, Szárász, Hegyhátmaróc és Bikal települések tartoznak hozzá. A településen fizikoterápiás szakellátás is igénybe vehető ugyanezen települések számára. Az intézményben hozzáférhető gyógymasszázst a mágocsi, nagyhajmási, mekényesi és alsómocsoládi lakosok vehetik igénybe. A fizikoterápia, illetve a gyógymasszázs szolgáltatások az önkormányzat önként vállalt feladatai.

A számos elérhető egészségügyi szolgáltatás és azok körzeteinek nagysága egyértelműen bizonyítja, hogy Mágocs kiemelkedik a környező települések közül és mikrotérségi központhoz méltóan számos önként vállalt szolgáltatást tart fenn saját és a környező települések lakosainak kényelme érdekében

A városbna nagy múltra tekint vissza az idősek ellátása, 1977 őszén kezdte meg működését az Öregek Napközi Otthona. Mivel az ellátásra növekvő igény volt, ezért az épületet hamar kinőtte az intézmény. 1980-ban már 15 fő számára szállást is tudtak biztosítani.

Az intézmény jelenlegi szolgáltatásai közé tartozó szociális étkeztetést 42 fő, a házi segítségnyújtást 32 fő, a nappali ellátást 30 fő veszi igénybe. A 35 fő bentlakóból 17-en veszik igénybe az emelt szintű ellátást.