Használt étolaj gyűjtése!

olajkuka kép

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz.

A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz vezethet.

A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet.

A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

A Biotrans Kft. 2020. ősze óta egy új, ingyenes környezetvédelmi rendszert épít ki, mely során az önkormányzatok részére lehetőséget biztosít arra, hogy a településeken a lakosság elérhető közelségben adhassa le a sütőolajat.  Az összegyűjtött anyag  tisztításra és feldolgozásra kerül, majd bioetanol készül belőle.

Az anyagot zárt csomagolásban (PET-palackban vagy befőttesüvegben) lehet elhelyezni  a   240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott, kulturált megjelenésű gyűjtőedénybe.

Településünk is csatlakozni kíván a kezdeményezéshez, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Biotrans Kft-vel.

Amint a szerződéskötés megtörténik és a gyűjtőedények kihelyezésre kerülnek, további tájékoztatást nyújtunk a lakosság részére a sütőolaj leadásának helyéről és menetéről.

 

Kérjük,  minél  többen  vegyék igénybe  ezt  a  nagyszerű  lehetőséget  környezetünk védelme érdekében.

 

Bogyayné Gál Tünde
polgármester

Skip to content