Sajtóközlemény – Energetikai fejlesztés (KEOP-4.10.0/N/14)

Mágocs Város Önkormányzatának Energetikai Fejlesztése

Mágocs Város Önkormányzat 17,98 millió Ft vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a KEOP-4.10.0/N/14 kódjelű, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című pályázati kiíráson. A projekt eredményeként napelemes rendszer került elhelyezésre Mágocs Város Önkormányzatának intézményeire. A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

Mágocs Város intézményeinek jelentős villamos-energia igénye van, melyből adódóan az Önkormányzat által fizetendő villamos-energia költsége is nagyon magas. A beruházás során napelemes rendszerrel gazdagodott a város három intézménye, az Idősek Otthona, a Művelődési Ház, és a Gondozási Központ. Az épületeken napelem modulok kerültek elhelyezésre, összesen 21,75 kWp csúcsteljesítménnyel. A napelemek által megtermelt energiát háromfázisú AC inverter alakítja át, majd továbbítja a hálózat felé.

A projekt egyik fő célja az volt, hogy a vételezett villamos-energiát nagymértékben ki tudja váltani a település vezetése a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos-energiával. A megvalósult beruházás révén így már rövidtávon is javul az Önkormányzat költségeinek tervezhetősége, hosszútávon pedig jelentős rezsicsökkenés érhető el. A projekt által továbbá példamutató mértékben csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása, hiszen a projekt évente 23,557 tonna kibocsátás csökkentést jelent. A megújuló energiahordozó felhasználás viszont nagy mértékben növekszik, 90,72 GJ lesz évente. A projekt megvalósítása elősegíteti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását és példamutatással szolgál a környező települések számára is.

Skip to content