Testvérváros

Nagymágocs (Magyarország – Csongrád megye)

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, a Mágocs–ér mellett. Az egymástól távol eső, húsz uradalmi majorságból alakult ki.

Neve 1426-ban jelenik meg először, Magoch formában. A terület 1722–től a Gróf Károlyi család birtoka volt, és alföldi uradalmi központja. Később birtokosa volt a Festetich család is.

A Károlyi–kastély 1896–97–ben eklektikus neobarokk stílusban épült. A kastély 41 hektáros gondozott parkja a parképítő művészet remekei közé tartozik. A parkot a XVIII, századból származó barokk szobrok díszítik.

Nagymágocson több épület Ybl Miklós nevéhez fűződik. Ezek között figyelmet érdemel az 1856-ban épült központi nagy magtár.

A Szendrei major elnevezés annak az emlékét őrzi, hogy Szendrei Júlia apja, Szendrei Ignác 1850–53 között a mágocsi uradalom jószágkormányzója volt. Petőfi Sándor Zoltán nevű fia egy éven át a településen nevelkedett.

Mágocs és Nagymágocs 2000–ben vette fel egymással a kapcsolatot.

A két település önkormányzatai között írásos megállapodás rögzíti az iskolák közötti cserelátogatásokon, illetve sportrendezvények szervezésén alapuló kapcsolatot. A civil szervezetek közül a Mágocs Városi Sport Kör, valamint a Nyugdíjasok Egyesülete is tart fenn kapcsolatot az ottani egyesületekkel. A partnerség célja szintén cserelátogatások, illetve vetélkedők és sportrendezvények lebonyolítása, megszervezése.

www.nagymagocs.hu

Skip to content