Polgármesteri köszöntő

Mágocs Város Önkormányzata és a településen élők nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt az Észak-Hegyháton, Baranya megye északi kapujában található Mágocs város hivatalos honlapján.

 

MÁGOCS-kisváros, a Mecsek hegységtől északra, közigazgatásilag a Dél-dunántúli Régióban, Baranya megye településhálózatának északi részén helyezkedik el.

A változatos és szép dombvidéken elhelyezkedő településünk, a Szente Maguch nemzetséget őrzi, első írásos emlékünk 1251-ből származik. A törökdúlás idején csaknem teljesen elnéptelenedett. Az 1700-as években nagyszámú német lakosság betelepítésével a térség legnagyobb lakosságszámú és fejlődő településévé vált. A várost 1720-ban csatolták hivatalosan is Baranya megyéhez és 1816-ban mezővárosi rangot kapott. Történelmünk során sajátos fejlődéssel és sorfordulókkal jutott el mai arculatáig.

A Hegyháton elhelyezkedő településünk mára a mikrotérség központja, 2009-ben kapott ismét városi rangot.

Mágocs Város Önkormányzata és Közös Önkormányzati Hivatala kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásával igyekszik biztosítani, hogy a lehető legtöbb intézmény és szolgáltatás helyben elérhető legyen a térségben élő lakosok számára is. Közintézményeink teljessége az itt élők lehetőségeit javítja, és teszi komfortosabbá mindennapjaikat. A településen számos civil szervezet, német és roma nemzetiségi önkormányzat működik. Fontosnak tartjuk a korábbi évtizedekben kialakult hagyományaink ápolását, valamint igyekszünk újakat is teremteni. Ezért hangsúlyt fektetünk intézményeink, civil szervezeteink és nemzetiségi önkormányzataink bevonásával, és velük együttműködve értékeink megóvására, hagyományaink őrzésére, felelevenítésére, a közös együttműködésre, hiszen csak összefogással érhetünk el és hozhatunk létre olyan maradandó értékeket, melyekre az utánunk következő nemzedék is büszke lehet majd. Igyekszünk Mágocs hírnevét öregbíteni, és a jelenben is értéket teremteni kulturális és szórakoztató rendezvények szervezésével, hír újságunkkal, facebook oldalunkkal és honlapunkkal is, mellyel városunk bemutatásán túl fontos célunk az, hogy megteremtsük a megújuló élet lehetőségeit kis városunkban, fiataljaink is megtalálják a boldogulásukat ott, ahol szüleik, nagyszüleik élnek.

Az itt működő vállalkozásokkal együttműködve további célunk, hogy önkormányzatunk és Mágocs lakóinak összefogásával a térség körzetközponti szerepét tovább fejlesszük, és településünk továbbra is olyan hely legyen, ahol jó otthon lenni, letelepedni, és ahová érdemes ellátogatni.

Bízom abban, hogy a honlapunk iránt érdeklődő megismerkedhet városunkkal, tájékozódhat Mágocs közéletéről, figyelemmel kísérheti az önkormányzat képviselő-testületének döntéseit, és a bizottságok munkáját. Megfelelő információt kaphat jelentősebb fejlesztésekről és beruházásokról, közzétett hirdetményeinkről, rendezvényeinkről.

 

Kívánom, hogy honlapunk látogatása kellemes és hasznos perceket szerezzen, és remélem, a honlap böngészése után kedvet érez majd, hogy személyesen is megismerkedjen településünkkel és az itt élő emberekkel

 

Tisztelettel:

Bogyayné Gál Tünde
polgármester

Skip to content