Védekezési felhívás az amerikai fehér medvelepke hernyói ellen

szlepke1Mágocs Város Önkormányzata felhívja a gyümölcstermelők és a kiskert tulajdonosok figyelmét, hogy megjelentek az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria sunea, magyarosan: amerikai szövőlepke) második nemzedékének hernyófészkei útsorfákon, házi kertekben, közterületeken és elhagyatott gyümölcsösökben.

szlepke4

 

 

A hernyók kártétele abban nyilvánul meg, hog a fák koronájának külső részéről elindulva sűrű szövedékükkel összeszövik a leveleket, majd a fészkük védelmében hámozgatják, majd karéjozzák azokat. Ahogy a hernyók növekednek, fészkük nagyobb ágrészekre is kiterjed. Bábozódásig 7-8 lárvastádiumuk alakul ki, a negyedik stádiumú hernyók elhagyják a fészket. Különösen a fejlett hernyók lombfogyasztása jelentős, és főképpen ezek felelősek a lombozat tarrágásáért.

Erős fertőzés esetén szükség van a lárvák kelését követően mihamarabb elvégzett permetezésre az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítménnyel. Gyengébb fertőzés esetén a fészkek levágása és megsemmisítése is elegendő, és ez egyben környezetkíméló módszer is. Minél korábban végezzük el a fészkek eltávolítását, annál nagyobb számú hernyót tudunk egyszerre elpusztítani, és a lombkárosítás mértéke is kisebb lesz.

Skip to content